Alpacas

Wat zijn alpaca's? Legendary Alpaca’s richt zich op het houden en fokken van alpaca’s. Een diersoort die, tot een eeuw geleden, in Europa alleen maar in dierentuinen te bewonderen was. Echter, sinds een onzealpacas1aantal jaren worden alpaca’s ook gehouden en gefokt op het Europese vaste land. Naast het houden en fokken van alpaca’s, geeft Legendary Alpaca’s voorlichting om deze bijzondere dieren meer onder de aandacht te brengen.

Andes Van oorsprong komt de alpaca uit Zuid-Amerika; om precies te zijn uit het Andes-gebergte in Chili, Peru, Bolivia en Argentinië. Circa 6000 jaar geleden werden deze dieren al gehouden in het Oude Incarijk vanwege hun uitstekende zijdezachte wol. De wol werd - en wordt nog steeds - door inheemse stammen gebruikt om kleding en dekens van te maken.                                                                                 

Kameelachtigen De alpaca is een nakomeling van de in het wild levende Vicuña en Guanaco; diersoorten die nauw verwant zijn aan de kameel, de dromedaris en de lama. Deze dieren behoren tot de familie van de kameelachtigen. Er zijn twee verschillende soorten alpaca’s; de huacaya en de suri. De huacaya is de meest voorkomende soort in Europa en te herkennen aan zijn kortere en dichtere wol. Daarentegen heeft de suri lange glanzende zeer zachte wol, die het best vergeleken kan worden met zogenaamde dreadlocks. Ook is de suri iets kleiner dan de huacaya. Legendary Alpaca’s fokt en houdt alleen huacaya’s.

Cleopas Huacaya                                  SuriAlpaca Suri

 

 

 

 

 

 

 

Gemakkelijke dieren Alpaca’s zijn gemakkelijke dieren om te houden. Ze eten het liefst gras en hooi. Ook hebben alpaca’s weinig ruimte nodig. Toch is het aan te raden om twee maar liefst meer dieren te houden, daar alpaca’s echte kuddedieren zijn. Voor de onderlinge communicatie gebruiken ze veel lichaamstaal en alleen in geval van gevaar maken ze een hinnikend geluid. In tegenstelling tot de lama, zullen alpaca’s niet snel spugen. In principe doen zij dit alleen naar elkaar als zij eten of stoeien. Ook na de geboorte van een veulen kan een merrie haar jong verdedigen door te spugen als men het jong wil aanraken. En als ze reeds gedekt zijn zullen de merries de hengst ook afspugen. Alpaca’s zullen echter nooit gericht op mensen spugen. Na enige oefening zijn alpaca’s zelfs halstermak te maken.

Fleece DynamicsAlpacawol Alpaca’s worden één keer per jaar geschoren. De kwaliteit van de wol is doorgaans zeer goed en wordt voor fijnere toepassingen gebruikt dan bijvoorbeeld schapenwol. In het Oude Incarijk werd deze alpacawol niet voor niets ‘het goud van de Inca’s’ genoemd. De vroegere Koninklijke Incafamilies droegen alleen maar kleding dat gemaakt was van deze hoogwaardige kwaliteit. Alpacawol is verkrijgbaar in 22 verschillende natuurlijke kleuren, maar is ook gemakkelijk te verven. De kwaliteit van de wol wordt uitgedrukt in crimp of microns. Met name tijdens Alpacashows letten de keurmeesters o.a. op deze kwaliteit, om de winnaar van de show te bepalen.

Hobby Bijna alle alpacafokkers zijn het erover eens; het houden van alpaca’s is in eerste instantie een liefhebberij. De zogenaamde hobbydieren beschikken niet over de beste papieren en bloedlijnen, maar zijn door hun zachte karakter en lieve uitstraling zeer geschikt voor de hobbyist. Uiteraard is de prijs van dergelijke dieren voor deze doelgroep een stuk aantrekkelijker, dan die van de soortgenoten met goede kwaliteiten en stambomen.

Legendary Alpaca’s biedt regelmatig alpaca’s te koop aan, die voor de professionele fokker of de hobbyfokker interessant zijn. Wilt u meer weten over alpaca’s of bent u geïnteresseerd in één van onze dieren, neem contact met ons op en wij helpen u graag verder.