Waarom alpaca's

Alpaca's zijn zachtaardig en ontzettend intelligent. Het zijn kalme dieren met veel persoonlijkheid. Ze bijten niet en kunnen gemakkelijk door kinderen worden benaderd. Daarom houden veel hobbyisten alpaca's als gezelschapsdier. 
Pasfoto Cleopas 2013 klein

Professionele fokkers houden om dezelfde redenen alpaca's, maar daarnaast is de alpacamarkt een goede investering. De dieren houden hun waarde door de jaren heen en de merries kunnen elk jaar een veulen voortbrengen. De gemiddelde draagtijd van een alpaca is elf maanden.

Ook de vacht van de alpaca is waardevol. Deze bestaat uit unieke vezels met bijzondere eigenschappen: zacht, licht, warm en sterk. Er zijn 22 verschillende natuurlijke kleuren. Op diverse adressen in Nederland kunnen de vachten worden ingeleverd tegen de dan geldende tarieven per kilo. Dit hangt af van de kwaliteit van de vacht en van de zachtheid van de wol. Van de wol wordt kleding gemaakt. Ook wordt de wol verwerkt in dekbedden en hoofdkussens.

Bij het fokken en grootbrengen van alpaca's kunnen alle gezinsleden betrokken worden. De dieren hebben een zeer grote aantrekkingskracht op kinderen!